hari chef pika akan mengupdate satu resepi yang menjadi kegilaan diri sy sendiri..
seperti yang anda bace headline diatas kali chef akan menunjukkan resepi yang simple dan mudah serta campak mencampak
resepi ni xlain xbukan tommmyammmm
ni pun aku buat mase balik ritu. ahad la tapi ye
atas permintaan abangku yang si RANEE yang mengidam nk makan tomyam yang aku masak
setelah penat dipakse dan memakse, akhirnye aku akur dan memasak demi kebahagiaan keluarga..uhuk2!
ok..resepi ni berkonsepkan ala2 kedai siam yang xdikenali tempat nye..so jom masak la..penat membebel ni
tomyam(7org makan)
bahan-bahan
ayam-potong kecil
10 biji limau kasturi-(perah tanpa biji)
6 btg serai (potong dua n titik)
3 ulas bawang putih (titik)
1 bji bawang holland (potong ikut suke)
3cm halia( titik)
3cm lengkuas(titik)
10 bji cili padi.. ikut suke(titik)
5sudu pes tomyam jenama taipee
garam
gula
daun limau purut(yg ni xletak,terlupe)
dan sayuran yang disukai
1.5 liter air
1 sdu tepung jagung yang dibancuh dgn air
cara2
masukkan semua bahan kedalam air kecuali air tepung jagung..dan rebus sampai masak..
perasakan dengan garam dan gula sehingga rase balance..
buang minyak yang berlebihan
masukkan air bancuhan tepung jagung dan siap..simple je..heheh
ni la hasilnye.. makan ngn telur goreng pun sedap..huhuhu
tgk gigih betul aku gune mangkuk untuk nasik tu..yeay..5bintang..hahaha
dari pandangan sisi
dari pandangan atas..hehehe
dah boleh makan.. yess..
tomyam ni ade la improvement sket dri segi rase n kale..bile tambah tepung jagung tu, kalenye jadi keruh sket n boleh la..huhu
No comments:
Post a Comment